Skip to content

Renee

Gubbels

Menu
  • Home
Menu

Hoe bereid ik een sliptong en hoe kan ik hem het beste eten?

Posted on June 21, 2021December 21, 2021 by Joop Mutgeert

De sliptong is een lekker visje die gebakken, gegrild, gestoofd of gestoomd kan worden.

De sliptong is eigenlijk een klein formaat tong en heeft een gepigmenteerde zijde met onregelmatig gevormde vlekjes en stippen. Tong is een ware delicatesse. De smaak van tong is heerlijk en verfijnd. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Een visje dat zich uitstekend leent om te experimenteren met smaken.

Voor de bereiding moet de tong wel ontveld worden, omdat het vel erg taai is. Sliptong is bijna standaard zonder vel verkrijgbaar.

BAKKEN VAN SLIPTONG
Als we sliptong gaan eten rekenen we vaak 2 tot 3 sliptongetjes per persoon.

Het meest klassieke recept is de verse sliptong ontdaan van vel goed droog deppen en op kamertemperatuur laten komen.

De verse sliptong even kraken, zodat hij tijdens het bakken niet gaat kromtrekken en daardoor dan gelijkmatig bruin wordt. Dit doen we als volgt: pak de vis met een doek bij het staartstuk en pak hem met je andere hand met duim en wijsvinger achter de kieuwen goed vast. Trek nu de vis iets uit elkaar, je hoort het ruggengraatje nu wat kraken. De vis zal nu tijdens het bakken niet kromtrekken!

Vervolgens door de bloem heen halen en op middelmatig hoog vuur aanbakken in boter. De vis voorzichtig omdraaien als de zijkanten licht wit beginnen te kleuren dit zal na ongeveer 2 tot 3 minuten zijn. Vervolgens de andere zijde ook 2 tot 3 minuten lichtbruin laten bakken.

Om te kijken of de sliptong gaar is kun voorzichtig met twee vingers op de ruggengraat, net onder de kieuwen, drukken. Als het visvlees met een lichte weerstand naar buiten beweegt zijn de sliptongen gaar.

Doe eventueel nog een klontje boter in de pan en bak hier zacht wat fijn gehakte peterselie in. Schep dit botersausje lichtjes over de heerlijke sliptongetjes heen.

Op deze manier is verse sliptong niet moeilijk te bereiden.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Ga voor kwaliteit ga voor een leren BBQ schort
  • Hoe maak ik thuis zelf een Italiaanse pizza?
  • Hoe bereid ik een sliptong en hoe kan ik hem het beste eten?
  • Verschillende recepten voor brood

Categories

  • Food
© 2023 Renee | Powered by Superbs Personal Blog theme