Hoe heerlijk is het om thuis in je eigen oven een echte originele Italiaanse pizza te bakken, maar hoe doe je dat? In deze blog neem ik jullie graag mee in hoe wij dit doen en welke mogelijkheden er zijn.
Om een echte Italiaanse pizza te bakken met zo’n knapperige krokante bodem die niet verbrand is, heb je eigenlijk een steenoven nodig die tot +/-400°C kan verwarmen. Nu heeft niet iedereen zo’n oven in huis of in de tuin staan. Dus hoe bakken we een echte Italiaanse pizza dan in een ‘normale’ oven?
PIZZA IN DE OVEN BAKKEN
Een pizza bak je op een hoge, constante temperatuur van ongeveer 400°C. Dit is belangrijk voor de krokante korst. De ovens die wij in Nederland gebruiken zijn vooral heteluchtovens die variëren van 230°C tot 300°C. Als je de oven hebt voorverwarmd en de pizza erin schuift zal door het openen van de deur de temperatuur al snel dalen. Door de temperatuurdaling zal de pizza langer in de oven moeten staan en de bodem zal dan niet lekker krokant worden.
OPLOSSING IS DE PIZZASTEEN
Om een meer constante temperatuur in de heteluchtoven te behouden is de pizzasteen een mooie oplossing.
Doordat de pizzasteen vooraf in de oven is geplaatst zal de steen tijdens het voorwarmen goed opgewarmd worden en deze warmte ook vasthouden. Leg de pizza op de pizzasteen als de oven op de hoogste temperatuur is voorverwarmd en bak deze dan op de manier zoals beschreven in onze receptuur.
De pizza zal door de steen en de hete lucht in de oven goed worden verwarmd. Aangezien de steen direct warmte afgeeft en van nature ventileert, wordt het vocht direct uit het deeg gehaald waardoor er een krokante bodem ontstaat. De hete lucht in de oven verwarmt de bovenzijde van de pizza en houdt de steen op temperatuur.